Un fragment din cartea Un minut pentru absurd, de Anthony de Mello, spune:

„Profesorul a propus o enigmă:
– Ce are în comun artistul și muzicianul cu misticul?
Toată lumea a renunțat.
– Certitudinea că cel mai subtil limbaj nu este cel articulat de buze, a spus profesorul. ”

Limbajul adevărat depășește cuvintele, pentru că ele sunt o extensie a gândurilor și sentimentelor noastre. Un cuvânt poate schimba viața și, în funcție de modul în care se spune, poate fi gravat în inimă. În unele cazuri, este relevant să nu ne lăsăm păcăliți de acțiunea lor, deoarece pot provoca diferite efecte emoționale și pot afecta sănătatea.

Un aspect foarte interesant în domeniul comunicării medicale îl reprezintă tipul și modalitățile limbajului utilizat cu pacientul.

Ce valoare are cuvântul în relația medic-pacient?

Pentru Laín Entralgo, medic, istoric și filozof spaniol, „cuvântul din punct de vedere operațional are o valoare dublă: pe de o parte, informația și comunicarea, dar are și o putere terapeutică, deoarece o ascultare din inimă presupune a deschide un spațiu pentru ca alții să se deschidă cu încredere și libertate, ceea ce le permite să se simtă înțeleși și aprobați.

Cuvintele afectuoase și pline de speranță sunt întotdeauna reconfortante și acționează ca un balsam, ca un grafic de mântuire și pot trezi pacientul pentru a-și îmbiba mintea cu gânduri pline de speranță și sănătate.

Cuvintele folosite pot acționa pentru sau împotriva a ceea ce se dorește. În acest caz, afirmațiile se întăresc și au o mare atingere, deoarece elimină gândurile negative și cuvintele negative și, la rândul lor, acțiunile negative. Este benefic să afirmăm în tăcere și cu convingere, în conștiința noastră, tot binele pe care vrem să-l vedem manifestat.

Recent, o prietenă mi-a spus că preferă să nu continue prietenia noastră. M-am simțit profund dezamăgit și rănit timp de câteva zile și eram trist să mă gândesc la acele cuvinte care mă invadau continuu. Până când am început să-mi îmbogățesc conștientizarea gândurilor bune, să simt recunoștință pentru tot ceea ce ea învățase și mă ajuta. I-am recunoscut identitatea ca fiind o idee spirituală incapabilă să mă rănească. Această revelație a adevăratei ei naturi mi-a oferit o viziune cu totul nouă despre ea și despre mine și am putut simți o mare eliberare mentală. Am învățat, de asemenea, că nu are niciun rost să mă agaț de sentimente proaste.

În timp ce cuvintele unui prieten ne pot ajuta să ne ridicăm spiritul sau să creștem stima de sine, cred că există un cuvânt care ne poate menține stabili și să vindecăm toate rănile. Acest cuvânt este dragoste .

Mary Baker Eddy, fondatoarea ziarului internațional The Christian Science Monitor, a scris într-una din scrierile sale: „Când inima vorbește, oricât de simple ar fi cuvintele, limba ei este întotdeauna acceptabilă pentru cei care au o inimă”.

Acea inimă vorbește cu sinceritate și smerenie, fiind legată de Iubire; este o inimă deschisă să înțeleagă mai multe lucruri divine și spirituale; o inimă receptivă pentru a primi un adevăr eliberator.

Nu există nimic care să ne împiedice să exprimăm acest limbaj care pornește de la Iubirea adevărată și se îndreaptă către ceilalți și către sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here